Skip to main content
Apžvalgos

Užgavėnių šventė nuskambėjo ir Antašavoje

By 7 kovo, 2019No Comments

Užgavėnės – tai žiemos išlydėjimo ir pavasario sutikimo šventė. Per Užgavėnės nedera sėdėti namuose, tai šventė pilna magiškų burtų, apeigų ir papročių. Per Užgavėnės negalima dirbti sunkių darbų, nes tikėta: jei sunkiai per Užgavėnės dirbsi, tai per visus metus nebus poilsio, nepabaigsi darbų.
Vėjuotą, apsiniaukusią kovo 5 dieną, Antašavos laisvalaikio salė kartu su Antašavos mokykla-daugiafunkciu centru ir Antašavos biblioteka šėlo iš širdies varydami žiemą, kad ji nesugrįžtų. Visi kartu šoko ir dainavo, krėtė pokštus, garsiai trypė žadindami pavasarį. Persirengėliai bandė iš visų jėgų savo išvaizda ir garsiai šaukdami „Žiema, žiema, bėk iš kiemo!“, išvyti žiemužę, greičiau sutikti saulėtąjį pavasarį, sulaukti žalios žolelės, naujų jėgų ir geros nuotaikos. Šventės dalyviai linksminosi ir kitus linksmino kitus, kad metai būtų geri! Renginio metu išmokta nežinomų užgavėniautojų oracijų, primirštų papročių, dainų, prietarų bei burtų:
„Duokit blynų ir arbatos,
mes jums duosime sveikatos.
Jei saldainių dar pridėsit –
mes jums laimės palinkėsim.
O jeigu negausim nieko –
išvoliosim jus ant sniego!“
Šventė baigėsi nuožmia Lašininio ir Kanapinio dvikova, o kad praeitų metų negandos ir negrįžtų pusnys su sniegu, žydraakė Morė buvo sudeginta ant laužo.
Renginio vedėja, raganaitė (Antašavos laisvalaikio sales kultūrinės veiklos vadybininkė Alida Kacinauskienė), apdovanojo visus jaunus meistrelius, kurie stengėsi ir netingėjo pasigaminti kaukes.  Šventę vainikavo skanūs ir šilti Užgavėnių blynai Antašavos mokyklos-daugiafunkcio centro valgykloje.
„Šalta žiema šalin aina,
Pavasaralis ataina.“
Nuoširdžiai dėkojame Salamiesčio padalinio kultūrinės veiklos vadybininkui Almantui Totoriui už šaunų ubagėlio vaidmenį ir nuotaikingą muziką. Su pavasariu!

Antašavos laisvalaikio salės informacija

kkc

Author kkc

More posts by kkc
Eiti prie turinio