Skip to main content
Apžvalgos

Folkloro ir senųjų amatų šventė „Baltų vienybės diena“ ant Kupiškio piliakalnio ir jo prieigose 2016-09-22

By 23 rugsėjo, 201627 rugsėjo, 2016No Comments

                780 metų sukanka šįmet minint Saulės mūšį, kuriame susivieniję baltų gentys nugalėjo nuožmų priešą – kalavijuočių ordino karius. Istoriniai faktai liudija, kad tada daugiausia dalyvavo lietuvių, žemaičių, kuršių ir žiemgalių genčių karių, vedami kunigaikščio Vykinto ir šitaip atremdami 1-ąjį popiežiaus Grigaliaus 9-ojo siųstą kryžiaus žygį prieš baltų gentis.

                Šiai istoriniai pergalei paminėti, jau devinti metai iš eilės Kupiškio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus ir Kupiškio etnografijos muziejaus specialistai – etnografai organizuoja folkloro ir senųjų amatų šventę ant Kupiškio piliakalnio – „Baltų vienybės diena“. Labai gražu ir prasminga, kad ši istorinė data sutampa su svarbia mums kalendorine švente – Rudens Lygiadieniu. Todėl ir norisi vėl ir vėl lipti ant kalno, kur dar galima ieškoti darnos ir vienybės tarp baltų genčių palikuonių, atliekant šios rudeninės šventės apeigas, prisimenant ir nulenkiant galvas prieš mūsų protėvių žygdarbį, pagerbiant visų baltų genčių atminimą: lietuvių, žemaičių, sėlių ir aukštaičių, žiemgalių ir ziemgalių, kuršių ir kurzemių, vitzemių ir latgalių, jotvingių ir lamatiečių,, skalvių ir sembų, nadruvių ir galindų, bartų, pagudėnų ir pamedėtų, notangėnų, varmių.

                Šventę pradėjome ragų ir daudyčių sąšauka, kur ant piliakalnio šlaitų palypėję šiuos instrumentus pūtė Salamiesčio „Vijūnytės“, Vilniaus Žvėryno gimnazijos ir Ceraukstes folk. ansamblio „Laukam pari“ ragininkai ir daudytininkai. Tada visi rinkomės prie aukuro, kur Ugnį autentišku senuoju būdu uždegė Maris iš Ceraukstes. Garbinome ugnį lietuviškomis, latviškomis ir prūsiškomis maldelėmis, giesmėmis bei sutartinėmis. Sveikinimo žodį visiems susirinkusiems tarė rajono meras Dainius Bardauskas, kuris atėjo į šventę pasipuošęs tautiniais rūbais.

                Koncertavo svečiai – folkloriniai ansambliai: „Dolija“ iš Vilniaus Žvėryno gimnazijos; „Rags“ iš Pasvalio kultūros centro; „Laukam pari“ iš Ceraukstes tautos namų (Latvija); „Čiulbutė“ iš Ignalinos; „Uzbonels“ iš Pasvalio P. Vileišio gimnazijos; „Ūzulęni“ iš Rezeknės (Latvija); „ByTikZyz“ iš Vilniaus ir savi kupiškėnai „Kupkėmis“, „Zbitkai“, „Vijūnytė“. Apie archeologinius baltų genčių rūbus pasakojo ir juos pristatė, kostiumų sukūrėja archeologė, dr. Daiva Steponavičienė kupiškėnams pažįstama kaip dainininkė Rugiaveidė, o juos demonstravo folk. a. „Kupkėmis“ dalyviai.

                  Piliakalnyje buvo įkurta karinė – edukacinė amatų stovykla, kur demonstravo amatus bei karybos veiksmus edukatoriai: organizacija „Argostudio“ iš Alytaus; gyvosios istorijos klubas iš Vilniaus „Varingis“; amatininkai iš Vilniaus, Panevėžio, Kauno, Dusetų, Andrioniškio, Vabalninko, Ignalinos ir Kupiškio. Dalia Petraitienė iš Paliūniškio demonstravo burtus bei apsivalymo ritualus su žolelėmis. Taip pat buvo prekiaujama medumi, svogūnų ir česnakų kasomis, namine duona ir ragaišiu, naminiais sūriais.

                 Po koncerto visi apstojome ąžuolą, kur buvo atliekama Rudens Lygiadienio apeiga – deginamas šiaudinis ožys, dėkojant ir aukojant dievui Perkūnui už visas gėrybes ir sveikatą, prašoma jo malonės ir teisingumo ateinančiais metais. Po to uždegėme laužą įsijungdami į baltų tautų Ugnies sąšauką ant piliakalnių Lietuvoje ir Latvijoje bei visame pasaulyje, kur ligi dabar gyvena baltai – lietuviai, latviai ir prūsai. Po to stebėjome kupiškėno Mariaus Skrupskio suburtų ir mokomų ugnies fakyrų pasirodymą. Labai džiaugiamės, kad šį kartą jie demonstravo savo  magiškus veiksmus ir savotiškus ugnies šokius pagal senąsias polifonines mūsų giesmes – sutartines. Po to visi folklorinių ansamblių dalyviai ir amatininkai bei karybos demonstruotojai buvo pakviesti į kultūros centrą, kur jiems buvo įteiktos padėkos, o po to laukė labai linksma ir nuotaikinga vakaronė, kurią vedė instrumentinio folkloro grupė „ByTikZyz“ iš Vilniaus.

                              

Etninės kultūros skyriaus vedėja, etnografė Alma Pustovaitienė

kkc

Author kkc

More posts by kkc
Eiti prie turinio